Kunnskap skal betales for

Jeg leste i dag en interessant artikkel på VG Nett om protestene mot den amerikanske antipiratloven SOPA (Stop Online Piracy Act). I følge artikkelen gir loven amerikanske myndigheter rett til å kreve at

[…] tjenesteleverandører blokkerer kundenes tilgang til internasjonale websider de mener driver piratvirksomhet. (VG)

Tidligere i vinter gikk Det Hvite Hus ut og sa at de ikke støttet SOPA. De vil ikke støtte en legalisering som hindrer ytringsfriheten, heter det av en artikkel fra nettstedet Hardware.no (Les også: Slik fungerer SOPA). I dag, onsdag 18.januar, er internett forbanna skal vi tro Aslak Borgerud som selv har skrevet et blogginnlegg om SOPA.

Wikipedias internasjonale sider er i dag sorte. Imagine a world without free knowledge lyser mot deg. Flere andre nettsteder har også sin egen protestaksjon – over 6.000 skal vi tro Borgerud.

Wikipedias internasjonale sider har stengt all aktivitet i 24 timer som en protestaksjon mot SOPA (kilde: Wikipedia.org)

Nå er det ikke bare fri kunnskap, som Wikipedia sier, som eventuelt blir rammet av SOPA, men kunnskap fra nettet slik vi kjenner det i dag kan forsvinne. Det må betales for.

Det er dog mye som er gratis her i livet, og for oss i Norge gjelder dette blant annet skole og delvis utdanning ellers. Elever bruker Wikipedia ofte som en informasjonskilde til prosjektarbeid eller til oppgaveskriving. Vi gjør det til og med i høyere utdanning, dog støttet av annen teori eller litteratur. Wikipedia er forhåpentligvis kommet for å bli, og selv om vi betaler hundrelapper for å få kunnskap fra perm til perm, er det likevel mange år siden vi måtte betale for å få kunnskap slik vi får det fra Wikipedia.

Det er vel ikke slik at SOPA gjør at vi får internettets svar på klassesystemene vi møtte her til lands på 1800-tallet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s